Cas clínic: dolor a la cara medial del turmell




L'A. és un noi de 28 anys que em truca demanant-me hora perquè li miri el turmell esquerre. Al mateix dia m'anula la visita perquè creu més convenient passar abans pel metge del CAP. 

Li valoren i diagnostiquen una tendinitis del Aquiles. Tractament proposat: medicació a base d'Enantyum (antiimflamatori) i relaxant muscuar cada 8 hores. No ha notat canvi. 

També s'ha aplicat pel seu compte fisiocrem (nota que li alleugera) i gel (li molesta).

Després em torna a trucar demanant-me hora perquè definitivament el visiti.

Són les 10 del matí, la primera visita del dia. 

Comença a relatar posant-me en context. Fa 2 anys que no fa esport. Fa 1 any va canviar de feina i es va traslladar de Barcelona a Palamós. Fa 3-4 setmanes, motivat per un amic, decideix apuntar-se al gimnàs i fa una rutina gairebé diària de bicicleta estàtica, cinta de córrer, elíptica i peses/màquines. Un dia al gimnàs es va notar dolor al turmell. No era gaire fort així que no li va donar importància. D'això fa uns 10 dies. Als matins li feia mal però al gimnàs en calent millorava. Al final ha acabat comportant-se com un dolor matiner suau que amb el moviment empitjora i ja quan entra el migdia i la tarda augmenta en intensitat. El deixa reposar durant la nit, de fet no li fa mal. Cal dir que aquests dies ha tret els dos gossos 20min 3-4 vegades al dia caminant amb molèsties. El dolor es localitza a la cara medial del turmell i de vegades una mica anterior. Si al caminar doblega el turmell (flexió dorsal) li fa mal, de manera que ha d'esquivar la pressió dolorosa fent inversió o eversió (girant endins o enfora el peu). Va trempejant així. Pot caminar però fent aquestes compensacions i amb molèsties. De tant caminar així diu que se li estan carregant els genolls. També ha observat que veu el turmell botit, inflat i que fa "bum bum" com si s'inflamés. També diu que últimament li crepita més quan gira el turmell en el sentit de les agulles del retllotge. 

Ell creu que tot plegat es deu a una sobrecàrrega però no sap atribuir-ho a cap gest en concret. Possiblement per impacte repetitiu. 

La setmana vinent torna a treballar no sap si haurà d'estar 8h de peu o 8h assegut.

A l'exploració a llitera no hi ha cap gest de turmell que li provoqui dolor. La compressió i distensió de l'articulació subastragalina no es dolorosa. Només la palpació a la zona entre maleol tibial i sustentaculum tali sobretot en posició d'inversió i menys en eversió i flexió dorsal. La mobilitat de turmell global és bona. La mobilitat de subastragalina tibioastragalina també i no doloroses en cap direcció de l'espai. Les contraccions musculars de flexió de dits, de dit gros, inversió no fan mal. Descartem lesions tendinoses flexor llarg del dit gros, flexor llarg de dits, tibial posterior amb possibilitat de inflamació de les vaines i burses retromaleolars internes. Tampoc nervi tibial per test de tensió i tinnel percussió retromaleolar negatius. Afectació del canal medial del tars poc clara.

Sospita de lesió a les estructures doloroses a la palpacó: al tubercle medial de l’astràgal, sustentàculum tali, càpsula articular interna astràgal-calcani medial (++), lligament astràgal calcani medial, lligament interossi, lligament colateral medial o deltoideo del turmell esquerre.

Sol·licitem una ressonància magnètica o una eco de la zona per diagnosticar millor les estructures afectades. Descartem lesió del tendó d'Aquiles i retirem el relaxant muscular. De moment repòs i evitar la càrrega.

Estem en contacte per saber com evoluciona i quins resultats li donen.

Finalment es diagnostica un edema ossi calcani sense afectació de parts toves. Preescribim magnetoteràpia, repòs, evitar la càrrega a tolerància de dolor, fer una visita al traumatòleg especialista per saber la seva opinió i revisar el cas al cap d'uns mesos amb ressonància magnètica per saber com evoluciona. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Benvinguts/des

Una mà de mans

El mite del Colós dels Apenins