Estructura i dinàmica de la realitat. Perspectives quàntiques

Estructura i dinàmica de la realitat. Perspectives quàntiques


Existeixen dues físiques. La del mètode científic: lògica, materialista, realista, objectiva i causalística. La de la mecànica quàntica: intuïtiva, energètica, subjectiva, es mou en la probabilitat no en la causalitat (ara és partícula, ara és ona). 


El principi de tot. Una explicació de l'univers


Des que tenim capacitat intelictiva i racional l'ésser humà s'ha fet les mateixes preguntes existencials. 


La paraula univers vol dir punt on tot gira. Hi ha diferents teories per explicar l'origen de tot. 


Diuen que vivim en un univers que va néixer fa 13,7 bilions d'anys.


Uns diuen que l'univers sempre ha estat tal i com el coneixem (teories de l'estat estacionari). Per exemple, a la Bíblia. D'altres que va sorgir del caos, allò desestructurat, a la matèria, allò estructurat (teories del caos). Per exemple el Tao Te king. També es diu d'un univers que es crea i mor cíclicament (teories cícliques). Naixement, creixement, mort i renaixement. Per exemple l'hinduisme. Uns parlen de diversos universos bombolla a partir d'un estat inflacionari que coexisteixen paral•lelament. D'altres d'un sol univers que s'expandeix i es condensa cíclicament. D'altres d'un sol univers inicialment finit i en constant expansió…


L'univers està en expansió constant des de fa 13.700 milions d'anys. Quan mirem al cel profund, el límit de l'univers observable, estem veient aquell passat remot.

Un suposat principi de tot, va crear l'espai-temps i les 4 forces de l'univers: la gravetat, l'electromagnetisme, la nuclear forta i la nuclear dèbil. Les galàxies, el nostre Sol, la Terra i tots els fenòmens que hi succeixen són manifestacions d'aquestes forces i principi. Nosaltres, els éssers vius també. Tot a l'univers està íntimament interconnectat. Nosaltres en formem part, som pols d'estrelles. Tots formem part d'aquest univers i aquestes propietats. Som univers. 


D'un punt d'altíssima energia, colapsa explosiona i en temps curtíssim (el temps de planck: 1 segon dividit en 10 elevat a -43) es produeix una inflació i s'expandeix en forma de matèria, galàxies, etc. Ara encara segueix en expansió.


Segons la física quàntica perquè colapsi l'energia cal una consciència intel•ligent. Una energia quàntica universal. Una consciència primera. Tao, Déu, Alà, Jehovà… l'anomenem de moltes maneres. És la causa primera.


L'univers segueix unes lleis. Només que en variés una es produiria un cataclisme. Segons això vivim en un univers perfecte. L'atzar és la manera que l'energia primera treballa en l'anonimat.


Com dic, tot són creences. Lo important de les creences no és que siguin certes. Sinó que ens dónin força i ens ajudin a tirar endavant. Convé que siguem crítics, que investiguem i ens ho qüestionem tot. Tanmateix, també és important confiar amb la nostra intuïció.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Benvinguts/des

Una mà de mans

El mite del Colós dels Apenins